Yhteystiedot

Fysioterapeutti
Lymfaterapeutti
Anne Rapola
Viipurintie 36
13210 Hämeenlinna

040 758 1902

fysioterapeutti.rapola@gmail.com

Toimitilani sijaitsee Hätilässä Ossin Pullan kanssa samassa talossa, 2.kerroksessa. Käynti viereisestä ovesta tai takapihalta, jossa myös hissi.

Parkkeeraus: Talon takana 2 asiakaspaikkaa (merkitty "Fysioterapia"-kyltillä. Talon edessä kiekkopaikkoja ja sivukaduilla parkkitilaa.

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:105899 kpl

Facebook-kuulumisiani

Lymfaterapia

Mitä lymfaterapia on ja mihin sitä käytetään?

Lymfaterapia on fysioterapian erikoisala jolla hoidetaan useimmiten paikallisia turvotuksia.

Turvotuksen taustalla voi olla imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö tai joku muu muutos. Imusuonisto saattaa vahingoittua leikkauksen yhteydessä tai onnettomuuden seurauksena, myös toistuvat infektiot kuten ruusu vahingoittavat imusuonistoa jolloin voi syntyä pitkittynyt turvotus. 

Syöpähoitojen yhteydessä joudutaan usein poistamaan tai sädehoitamaan imusolmukkeiden alueita. Tällöin seurauksena saattaa olla myös turvonnut raaja tai muu kehon osa. Lymfaterapia on ainoa hoitomuoto tämän kaltaisen turvotuksen hoitoon. 

Lymfaterapiasta on apua myös vammojen ja leikkausten jälkeen joihin liittyy turvotusta. Esimerkiksi tekonivel-leikkaukset, polvileikkaukset ym. Turvotus hidastaa aina toipumista koska se ylläpitää kipua ja vähentää nivelen liikkuvuutta. Mitä nopeammin turvotus saadaan pois, sitä paremmin muu kuntoutuminen edistyy. Fysioterapeuttina katson aina myös asiakkaan muuta kuntoutumista lymfaterapian ohella.


Miten lymfaterapia toteutetaan?

Manuaalinen lymfaterapia on kevyttä käsin tehtävää pumppausta. Imusuonisto sijaitsee välittömästi ihon alla joten otteet ovat siitä johtuen kevyitä. Käsittelyssä on omat lainalaisuudet, ensin avataan imusolmukkeet ja sen jälkeen vartalo ja turvonnut raaja käydään tapauskohtaisesti järjestelmällisesti läpi. Käytän käsin tehtävän hoidon apuna suomalaista Physiotouch-alipainehoitolaitetta pahimmissa kohdissa. Laite nostaa nestettä syvemmältä kudoksesta imusuoniston käsiteltäväksi. Laite soveltuu mainiosti arpialueiden ja vammojen hoitoon. Nykypäivänä lymfaterapian osana käytetään välillä myös fascia- eli lihaskalvokäsittelyä. Varsinkin arpikudos ja kroonistunut turvotusalue hyötyvät usein tästä. Fysioterapeuttina sovellan lymfaterapiassa kaikkea oppimaani parhaan hoitotuloksen saamiseksi.

Tapauksesta riippuen manuaalisen lymfaterapian jälkeen teen asiakkaalle turvonneeseen raajan kompressiosidoksen, jota hän pitää seuraavaan aamuun asti. Sidonta on tärkeä osa hoitoa, tutkimusten mukaan jopa manuaalista lymfaterapiaa tärkeämpi. Sidoksella estetään nesteen välitön virtaus takaisin hoidettuun raajaan. Kotona asiakas voi liikkua ja toimia normaalisti sidoksesta huolimatta ja se on suositeltavaakin.

Lymfaterapia toteutetaan tiiviinä sarjana. Jo kolme käyntiä saattaa riittää esim. lievän revähdyksen aiheuttaman turvotuksen hoidossa. Vaikeammissa tapauksissa asiakas saattaa käydä 10 kertaa tai enemmän hoidossa. Pääasia on että terapiakertoja on kahdesta kolmeen viikon aikana riippumatta sarjan pituudesta. Tällä menettelyllä neste saadaan pysymään mahdollisimman hyvin poissa. Harvemmin toteutettuna hoito menettää tehon.

Käsittelyn ja kompressiosidonnan jälkeen asiakkaalle tilataan tarvittaessa kompressiohiha/sukka/vaate. Leikkauksen tai lievän vamman aiheuttaman turvotuksen jälkeen tähän ei usein ole tarvetta.

Lymfaterapia-aikoja saatavilla puhelimitse/sähköpostitse

Kun olet kiinnostunut lymfaterapiasta, suosittelen, että otat minuun yhtettä soita 040-758 1902 tai sähköpostilla fysioterapeutti.rapola@gmail.com niin suunnitellaan tilanteeseesi soveltuva hoitokokonaisuus.  Voit tulla lymfaterapiaan lääkärin lähetteellä, KHSP:n maksusitoumuksella, Hämeenlinnan kaupungin palvelusetelillä tai omakustanteisesti. Vastaan myös mielelläni lymfaterapiaa koskeviin kysymyksiin.

Asiakkaan kokemus lymfaterapiasta:

"Sairastuin rintasyöpään v. 1995. Koska imusolmukkeita on vuosien varrella poistettu taudin uusiutumisen myötä useita kertoja, imunestekierto kehossani on pahoin häiriintynyt. Vuonna 2014 vasen käteni turposi hetkessä lähes kaksinkertaiseksi. Syöpälääkäriltä sain lähetteen lymfahoitoon, koska käden paino kipeytti hartiani ja niskani.
Anne teki ensimmäisen hoitojakson aikana suuren työn ja käden turvotus pieneni huomattavasti. Lymfakäsittelyn jälkeen käsi sidotaan vielä tiukoin sidoksin, mikä myös osaltaan pienentää käden turvotusta. Tällä hetkellä käyn lymfahoidossa kolmen kuukauden välein, näin saan hetkittäisen avun turvotusongelmaan sekä niska- ja hartiakipuihin. Annelle iso kiitos terapiasta ja positiivisesta palveluasenteesta!"

Asta 60 v
Nivusen imusolmukkeiden poiston jälkeinen jalan turvotus

Ennen hoidon aloittamista

Viiden hoitokerran jälkeen